';

ελληνικά περιοδικά

αστείοι λαικοί ήρωες

ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ

Ο Μικρός Ήρως ήταν εβδομαδιαίο περιοδικό που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς με το ψευδώνυμο “Θάνος Αστρίτης” και διάνθισε με σχέδιά του κυρίως ο Βύρων Απτόσογλου. Πρόκειται για τις περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του “Σπίθα”) κατά τη διάρκεια της κατοχής και του αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες.

Κυκλοφόρησε για μία ολόκληρη 15ετία, από τις 24 Φεβρουαρίου του 1953 έως τις 18 Ιουνίου του 1968 όταν και διακόπηκε απότομα στο τεύχος 798, για να συνεχισθεί άμεσα με πλήρη εικονογράφηση. Σήμερα, κυκλοφορούν συλλεκτικοί τόμοι από τις ομώνυμες εκδόσεις (εκδόσεις “Μικρός Ήρως” – πρώην “Comics & Crosswords Puplications L.P.”) του εγγονού του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη Ανεμοδουρά.

Ο “Μικρός Ήρως” επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικονογράφησης (1968-71), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες, είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986) ή με μορφή μόνο κειμένου (2003 στην εφημερίδα Καθημερινή με τόμους των 8) ή με τόμους της πρωτότυπης εικονογράφησης (2013 στο Πρώτο Θέμα με τόμους των 5). Τη δεκαετία του ’70 το ανάγνωσμα φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Μπλεκ με τη μορφή κειμένου με λίγες διάσπαρτες εικόνες.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Καταγράφηκε στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά, ως το μακροβιότερο αμιγώς ελληνικό παιδικό περιοδικό. Συμπλήρωσε 1468 εκδοθέντα τεύχη (1962-1991), αριθμός υπερβολικά μεγάλος για περιοδικό του είδους του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα παρόμοια περιοδικά, μόλις και μετά βίας κατάφερναν να συμπληρώσουν 16-20 τεύχη!

Όλα ξεκίνησαν το 1962, όταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πότης Στρατίκης συμφώνησε με τον φίλο του (και γνωστό εικονογράφο της εποχής), Θέμο Ανδρεόπουλο, να προχωρήσουν από κοινού στην έκδοση ενός περιοδικού με θεματολογία γουέστερν. Ο Πότης Στρατίκης άρχισε να γράφει τα κείμενα (με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός) και ο Θέμος Ανδρεόπουλος να κάνει τα σχέδια.

Οι μάχες του καλού με το κακό ήταν δεδομένες, ενώ τα κοινωνικά μηνύματα προς τους αναγνώστες ήταν συνεχή, με αποτέλεσμα οι γονείς να μην αντιδρούν τόσο έντονα αν το παιδί τους διάβαζε ένα τεύχος από αυτά τα περιοδικά.

Η επιτυχία του Μικρού Σερίφη ήταν τέτοια, που δεν προλάβαινε η εβδομαδιαία έκδοσή του να καλύψει την δίψα του κοινού για τις περιπέτειες των θρυλικών παιδιών του νόμου. Έτσι, έναν χρόνο μετά, κυκλοφόρησε κι ένα δεύτερο περιοδικό με τους ίδιους ήρωες (σπανιότατη για τα ελληνικά δεδομένα η ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο περιοδικών με τον ίδιο ήρωα-πρωταγωνιστή). Το περιοδικό αυτό δεν ήταν άλλο από τον Μικρό Κάου-μπόυ.

ξένα περιοδικά

αστείοι λαικοί ήρωες

TENTEN

O Τεντέν (Tintin) είναι ένας ήρωας της γαλλικής σειράς κόμικς του Herge και σκιτσογράφος του είναι ο Ζορζ Ρεμί. Πρωτοδημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 1929 στο παιδικό ένθετο “Le Petit Vingtieme” της εφημερίδας “Les XXe Sciencie” μέχρις τις 11 Μαίου 1930 με τον τίτλο “Le Aventures de Tintin”. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ο Τεντέν μεταφέρθηκε στη βελγική εφημερίδα “Le Soir” στην οποία εργαζόταν ο Herge, συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 1940. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1946 ξεκίνησε η έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Τεντέν στο Βέλγιο από την εκδοτική εταιρεία “Raymond Leblanc” μέχρι το 1993. Είναι από τα πιο πετυχημένα κόμικς παγκοσμίως. Οι 23 ιστορίες του έχουν κυκλοφορήσει σε πάνω από 230 εκατομμύρια αντίτυπα κι έχουν μεταφραστεί σε 80 περίπου γλώσσες.

Ο ήρωας του περιοδικού, ο Τεντέν, είναι ένας Βέλγος δημοσιογράφος που συνεχώς μπλέκει σε παράξενες περιπέτειες. Αχώριστος φίλος του, το σκυλάκι του ο Μιλού, που στο τέλος βγαίνει σώο και αβλαβές απ΄αυτές τις περιπέτειες. Φίλοι αλλά και συνεργάτες του Τεντέν είναι, οι δίδυμοι ντεντέκτιβς Ντυπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ και ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεσόλ.

ASTERIX

O Asterix ή οι περιπέτειες του Asterix, είναι μια σειρά από γαλλικά κόμικς γραμμένα από τον Ρενέ Γκοσινί και εικονογραφημένα από τον Αλμπέρ Ουντερζό. Ο τελευταίος ανέλαβε τη συγγραφή των ιστοριών όταν πέθανε ο Γκοσινί το 1979. Ο ήρωας πρωτοεμφανίστηκε στο γαλλικό-βελγικό περιοδικό κόμικ “Pilote” στις 29 Οκτωβρίου 1959. Μέχρι το Νοέμβριο  του 2017 κυκλοφόρησαν 37 τόμοι.

Ο Asterix είναι ένας δαιμόνιος Γαλάτης που μαζί με τον γιγαντόσωμο αλλά αφελή φίλο του, τον Οβελίξ, μπαίνει διαρκώς σε περιπέτειες. Ζει σε ένα Γαλατικό χωριό που δεν υποτάσσεται στους Ρωμαίους κατακτητές. Η ιστορία του χωριού διαδραματίζεται γύρω στο 50 π.Χ. Ο Δρυίδης του χωριού, ο Πανοραμίξ, φτιάχνει ένα μαγικό φίλτρο. Από αυτό πίνουν οι κάτοικοι του χωριού όταν τους επιτίθονται οι Ρωμαίοι κι αποκτούν υπεράνθρωπες δυνάμεις. Έτσι ο Ιούλιος Καίσαρας μαζί με τους Ρωμαίους προσπαθούν να κατακτήσουν το χωριό με διάφορες πονηριές αλλά στο τέλος αποτυγχάνουν. Κάθε φορά που νικούν οι Γαλάτες του χωριού, γιορτάζουν με ένα τσιμπούσι με αγριογούρουνα και φιμώνουν τον Κακοφωνίξ που τραγουδά άσχημα.

Οι περισσότεροι τόμοι της σειράς έχουν μεταφραστεί στα Λατινικά και στα Αρχαία Ελληνικά με συνοδευτικό εκπαιδευτικό οδηγό, ως ένας τρόπος διδασκαλίας αυτών των αρχαίων γλωσσών.

Στην Ελλάδα ο Asterix πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τις εκδόσεις Σπανός. Το 1978 τα δικαιώματα απέκτησε η ANGLO-HELLENIC AGENCY  του Ψαρόπουλου και από το 1989, ο Asterix  κυκλοφορεί από τη Μαμούθ COMIX