Η Συλλογή Παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έχει την ιδιαιτερότητα να περιλαμβάνει παιχνίδια από ολόκληρο τον κόσμο, και από κάθε εποχή. Από αρχαία παιχνίδια όπως σβούρες μέχρι την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα που είναι τα βιντεοπαιχνίδια. Κούκλες, αρκουδάκια, παιχνίδια κίνησης, επιτραπέζια, παιχνίδια με αυτοματισμό και άλλες επιμέρους κατηγορίες βάσει του υλικού κατασκευής, των εταιρειών κατασκευής ή του είδους του παιχνιδιού. Ανάμεσά τους υπάρχουν σπάνια ή και μοναδικά παιχνίδια που το καθένα έχει τη δική του ιστορία.

Η Συλλογή Παιχνιδιών εμπλουτίζεται από φιλολογικά και ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν στην παιδική ηλικία όπως περιοδικά, βιβλία, παραμύθια, φωτογραφίες, σχέδια από εργοστάσια παιχνιδιών, αρχεία σχολείων κά.

Μεγάλοι Οίκοι Δημοπρασιών όπως είναι οι Sotheby’s, Vectis και Christie’s και ειδικοί εμπειρογνώμονες παγκοσμίως πιστοποιούν την Συλλογή Παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. ως μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου τόσο σε αξία, όγκο όσο και σε ποιότητα, αρτιότητα κατηγοριών και σπάνια-μοναδικά παιχνίδια.